Innovasjon i helsesektoren

Innovasjon innen helse, der skjer det vel ikke mye? Jeg har møtt responsen flere ganger, sist fra en av mine twitter-venner. Og, riktig nok, det er mye som ikke fungerer som det burde innen helsevesenet, det er bare å lese to-tre nyhetssaker om helsevesenet, sykehus, helseforetak og – ikke minst – ‘samhandlingsreformen‘. Helseforetak går ofte med underskudd, pasienter med flere diagnoser faller mellom stoler og vi er uenige om sykehus må sentraliseres (pga spesialisering av kunnskap og/eller kostnadseffektivisering) eller ikke (raskere tilgang til tjenestene for flere, mange tjenester kan utføres like godt i mindre enheter).

Det er også blitt påpekt, både i UK (Newell et al.2006) og i Norge (Mørk, 2009) at et flertall av nyutviklede teknologier og prosedyrer ikke blir tatt i bruk (på den annen side, kanskje det er bra at ikke alle helseinnovasjoner når oss som pasienter?). Det foregår nemlig enormt mye innovasjon i helsevesenet: tenk på legemiddelindustri, biotech, nanotech, robottech, telemedisin, osv. Noe foregår i kommersielle laboratorier, mens annet foregår i sykehusenes utviklings- og driftsavdelinger.

Likevel, det største problemet synes å være dette: informasjon og kommunikasjon (les informasjons- og kommunikasjonsteknologi). Både de som styrer helseforetakene og politikere synes å ha skjønt dette, og det siste i en rekke tiltak for å bøte på problemet har fått navnet ‘samhandlingsreformen’. Et ukjent antall millioner (hundrevis, det er sikkert) er brukt på prosjekt etter prosjekt; på å få IT-systemer (og helseaktører) til å snakke sammen, på å lage nye integrerte løsninger, eller på å løse ‘små’ lokale behov. Men om man har forstått alvoret, har man enda ikke funnet alle løsningene. Dette bør ikke misforstås: IT-revolusjonen har bidratt med enorm produktivitetsvekst, økt kapasitet og bedre koordinering, også i helsesektoren. Mye og viktig innovasjon har kommet sektoren til gode.

Mine forskningskolleger på Institutt for informatikk, Ole Hanseth og Margunn Aanestad, på Universitetet i Oslo har fulgt dette fra faglig hold gjennom årtier, og kan fortelle at ambisjonene om å redusere antall systemer til en liten håndfull har feilet fullstendig, antallet har i stedet eksplodert. Og kanskje er ikke dette så rart? Kanskje er det på tide å innse hvilken enorm kompleksitet denne sektoren preges av? Det norske helsebudsjettet for 2010 sies å være på over 129 mrd NOK. Bare nyfusjonerte Oslo Universitetssykehus alene står for ca 1 million pasientkontakter pr år, har omkring 20.000 ansatte og er blitt et at Europas aller største sykehus. Kanskje ligger løsningene på manglende samhandling mellom ulike IT-systemer – og mellom ulike profesjoner, avdelinger og organisasjoner – ikke i grandiose toppstyrte prosesser likevel? Kanskje er evne til å gradvis utvikle løsninger for å få de allerede etablerte systemene til å snakke sammen viktigere og enklere å få til i praksis?

I tillegg kommer internettrevolusjonen for fullt, med nye krav til – og muligheter for – interaksjon mellom pasient og helsetjeneste (og mellom ulike helsetjenester). Nye ‘brukergrensesnitt’ utvikles både for pasienter og for helsepersonell. Dette endrer også dialogen, og i neste instans behandlingsformer og -roller. Man snakker allerede om tjenesteinnovasjon, brukerdrevet innovasjon og åpen innovasjon i helsesektoren, og det kommer til å øke.

Denne uken gikk søknadsfristen for SFI-ordningen til Norges Forskningsråd ut, og vi har laget en søknad om å få midler til et storstilt forskningsprosjekt på innovasjon i helsesektoren, med særlig vekt på informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Oslo Universitetssykehus, BI, og UiO har gått sammen med noen spenstige bedrifter, både små oppstartsbedrifter (f.eks Induct Software) og større bedrifter (f.eks Cisco og Imatis) for å komme fram til bedre forståelse for hvordan man skal lykkes med innovasjon i så komplekse nettverk. Det skal bli spennende å se om sentrale innovasjonsutfordringer i helsesektoren kan få prioritet.

Reklamer


Kategorier:entreprenørskap, innovasjon, teknologi, tjenester

11 svar

 1. -Frik:
  Kontakt informasjon om Sykepleiervakta: gaute.kjellsen@gmail.com
  tlf. 97536106

  -Denne uken er det klart at Sykepleiervakta skal gjennom Connect Springbrett i løpet av sensommeren/høsten 2010, vi har innledet samtaler om samarbeid med et relativt nystartet helsekonsern, derfor vil vi utsette Springbrett til over sommeren – og prosjektet ser sværtlovende ut. Finnes det buisness angels i nettverket, er jeg på utkikk etter en personlig forretningsrådgiver, bare hyggelig om noen tar kontakt.

 2. En forutsetning for at it-løsninger skal fungere er at folk kan kommunisere normalt. I helse-norge i dag stemmer jo ikke kommunikasjonene i det hele tatt. Hørte senest i dag fra en venninne, at hun ikke har fått lønn for april og mai og mest sannsynlig ikke kommer til å få noe før ut i juli fordi den ene personen som jobbet med lønn sluttet. Høres jo helt sykt ut at de kan være så avhengige av en person. At de ikke kan få inn en vikar eller fordele arbeidsoppgavene mellom de som jobber med det er jo helt sykt. Snakk om god bedriftsstruktur.

 3. Mye av grunnen til at man hører om at helsesektoren i USA er verdens dyreste er at de har ekstremt høye R&D. Det er enorme summer å tjene i legemiddelselskap og teknologi innenfor sektoren. Kanskje det blir mindre nyvinning fremover i Usa fremover for at Obama skal få gjennomført den nye reformen? Jeg må si at jeg er for et statlig helsevesen, men vi ser mangel på innovasjon og implementering av innovasjon i statelige organisasjoner. Er det et incentiv for å tjene mer blir gjerne innovasjon impementert. Liker tanken om mer interaksjon mellom paasient og lege gjennom internettapplikasjoner.

 4. Nina: Erik Fosse er en dyktig leder av Intervensjonssenteret på Rikshospitalet. Utspillet hans i KK er ikke første gang – han er uttalt teknologioptimist og talsmann for industrialisering. Jeg synes det er friskt og spennende, selv om ‘industri’ klinger dårlig i mine ‘pasientører’ ;) Jeg synes det viktige spm du stiller _hva_ lokale sykehus skal være/tilby, på et helsefaglig grunnlag, får for liten plass i debatten.

  Venturecup: Supert! Det trengs, og mulighetene er store.

 5. Begge de to regionale vinnerne av Venture Cup Østlandet 2010 var helseinnovatører!
  GuideClinic og Sykepleiervakta!

 6. Må nok innrømme at jeg selv har vært ganske kritisk til fremgangen i helsesektoeren, så det er deilig å se at det kanskje mest skyldes min uvitenhet ;)

  Jeg leste nettopp et intervju med Erik Fosse i KlasseKampen (24.04.2010) i forbindelse med desentraliserings debatten. Han mener at sykehusene opplever en ”industriell revolusjon”, og at den økende tilgangen på ny teknologi krever ny organisering. I utgangspunktet var jeg skeptisk til desentralisering fordi jeg frykter det fort kan føre til at vi bygger ned når vi burde bygge opp. (Kanskje noe preget av suksesshistorien vi jobber med i fagoppgaven, hvor vi ønsker å vise viktigheten av å styrke mindre samfunn regionalt for å oppnå økt innovasjon og vekst nasjonalt.) Men jeg ser også at det kan være store fordeler ved å ha sterke, innovative og effektive sentrale avdelinger, og at dette faktisk kan gi mer kvalitet både i innovasjonene (eller utnyttelsen av disse) som skal drive helsesektoren fremover og dermed effektivisering over hele linja i helsesektoren. Dessuten behøver jo ikke desentralisering bety at de små sykehusene blir borte. Tvert i mot kan disse da bygge seg opp ved å fokusere sine ressurser på å bli gode på oppgaver som enkelt kan løses ved mindre sykehus og samtidig fjerne unødvendig belastning på de større spesialiserte sykehusene. Blir spennende å følge med videre. Lykke til med forkningsprosjektet :)

Tilbaketråkk

 1. Tweets that mention Innovasjon i helsesektoren « Entreprenørskapsbloggen -- Topsy.com
 2. Teknologitrend: helse + trådløst | Entreprenørskapsbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: