Ny kunnskap om hvordan bedrifter etableres

Carl Henrik, Karsten og Francklin gjesteblogger om professor Sarasvathy sitt skille mellom de ulike logikkene som preger entreprenører og ledere i etablerte virksomheter:

Saras D. Sarasvathy – causation and effectuation: toward a theoretical shift from economic inevitability to entrepreneurial contingency.

Entreprenørskapsforsker Saras Sarasvathy tar i denne artikkelen opp problemstillinger knyttet til opprettelse av nye bedrifter. Teorier som skal være til hjelp for entreprenøren i oppstartsfasen kan vise seg å være svært vanskelige å benytte seg av siden bedriften ennå ikke eksisterer. Hvordan setter vi prisen på varer og tjenester når firmaet ikke eksisterer ennå (dvs. ingen inntektsfunksjoner eller kostnadsfunksjoner er gitt) eller, enda mer interessant, når markedet for produktet/tjenesten ikke eksisterer ennå (dvs. det er ingen etterspørselsfunksjon)?
Sarasvathy tar utgangspungt i to teorier ved etablering og vekst, effektuering og årsakssammenheng. definert; Årsakssammenheng prosesser tar en bestemt effekt for gitt, og fokusere på å velge mellom virkemidler for å skape den effekten. Effektuering prosesser tar et sett av virkemidler for gitt, og fokusere på å velge mellom mulige effekter som kan skapes med det settet av virkemidler.

Reklamer


Kategorier:diverse

3 svar

  1. Her kan du se Saras D. Sarasvathy egen forklaring på causation and effectuation. Enjoy!

  2. agreed! Jeg har lest den, google translate etc, skjønte ikke mye. Men nå ser jeg relevansen og ikke minst, skjønner hva den handler om! Håper flere av fremvisningene blir like forståelige og forklarende.

  3. Fint å få ordentlig svar på hva som menes med «causation and effectuation» i denne sammenhengen . Har tittet på artiklen, og må innrømme at jeg ikke har hatt det helt klart for meg før i dag. Spennende artikkel, som sikkert kan være relevant for veldig mange med tanke på vekstoppgaven!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: