Gjesteblogginnlegg: ”Arriving at the high growth firm”

Artikkelen er skrevet av Delma.F, Davidsson P. Og Gartner W.  Og er publisert i  Journal Of  Business Venturing. 2003

Artikkelen tar for seg ulike bedrifter i Sverige innen den private sektoren og hvordan disse har oppnådd høy vekst over tid. Statistikk og tabeller er bygget opp av informasjon fra en ti års periode.
Baktanken med denne artikkelen er å tilby ulike ideer, tiltak og  fakta om hvordan organisasjoner vokser.

Vi ser at vekst kan nås på forskjellige måter og at ingen bedrifter har et likt vekstmønster. Informasjonen i artikkelen tilsier at det er syv ulike typer vekst for et firma, som er:

 • Høy total vekst
 • Vekst innen salg
 • Vekst innen ansatte ( Som har kommet ved oppkjøp av andre firmaer)
 • Varierende høy vekst
 • Uberegnelig vekst
 • Vekst innen sysselsetting
 • Høy total vekst, men lite utvikling

Videre ser vi at disse har sterke demografiske tilknytninger til: størrelse, alder, bransje og eierskap. Studiene viser at disse faktorene hadde en sterk sammenheng til forskjellene mellom gruppene.

Ut i fra denne artikkelen ser vi at det er mange ulike grunner til at et firma vokser og at det er mange faktorer som spiller en viktig rolle. Som f.eks

Hvis du vil vite hva disse er og hvordan du kan utvikle ditt fremtidige firma….. BØR du komme i forelesningen 08.03.12 klokken! 12:00!

Skrevet av: Linn T.D.Vagle, Camilla Skuggedal og Lena Berg Thorstensen

Reklamer


Kategorier:diverse

3 svar

 1. Dette er et interessant tema. For å måle vekst kan man se på sysselsettingen i et demografisk område. For å trekke en parallell til Norge ser vi på et spennende eksempel fra Sogn og Fjordane.
  Her er naturbaserte næringer høyt representert med over dobbelt så høyt sysselsatte som i resten av landet. Grunnen til at de er så høyt representert er at de har tilgang til ressurser.
  Nyetablerte bedrifter lever lengre i Sogn og Fjordane enn i resten av landet. De klarer seg bedre gjennom den kritiske 5-års perioden enn tilsvarende bedrifter i resten av landet. Dette gjelder alle bransjer bortsett fra hotell- og restaurant bransjen. De hadde 68 gassellebedrifter i 2010, og er kun slått av Oslo. (Gassellebedrifter: veldig høy vekst) Arbeidsløsheten har vært lavere enn i nesten alle andre fylker i Norge, noe som har bidratt til en bedre økonomisk vekst.

  Har eksemplene fra Sverige like forutsetninger?
  Er dette et eksempel på varierende høy vekst?

  Vi gleder oss til å høre mer om dette i forelesningen.

  • Ut i fra artikkelen kan vi ikke si stort om de ulike bedriftene i Sverige, pga det ikke er noen informasjon om hver enkel bedrift. Artikkelen ( som dere kanskje forstod ut i fra forelesningen) viser kun sammenlagte tall av alle de 5540 bedriftene. Ikke noe konkret informasjon om hvor de ulike bedriftene ligger i forhold til resursser etc.

   Eksempelet dere hendviser til ang Sogn og Fjordane er ikke varierende høy vekst bedrifter. Siden det går mer på veldig høy vekst et år, nedgang og veldig høy vekst igjen.
   Eksempelet fra Sogn og Fjordane er tydelig (kun) høy vekst, ettersom de sakte men sikkert vokser og blir større og bedre!

 2. For mer info om vekstselskaper, suksessfaktorer og oppskrift på bygging av slike; les boken «Fra idé til vekst». Du finner den på BI-biblioteket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: