Kunsten å gjøre opprør

Jeg har kjøpt meg en ny og fin bok. Det tyske forlaget Publikat har gitt tredje bind av «The Art of Rebellion», som dokumenterer ganske nyskapende og kreative former for street art. Mens første bind (2001) bl.a. dokumenterte framveksten av stensil-basert street art, har vi fått et større mangfold av uttrykk, inklusiv transformasjon av objekter som kontainere og skate-ramper. rebellion

Flere har de siste par årene tatt i bruk ‘opprør’ som metafor for entreprenørskap og innovasjon, og TEDx i Oslo nå i høst var en tydelig manifestasjon av dette. Boken «Never Mind the Bosses» er en annen, hvor inspirasjonen hentes fra punk-kulturen og -musikken.

Jeg har lenge ment at dette er en veldig riktig og spennende innfallsvinkel, og jeg har i flere av mine introduksjonskurs startet første forelesning med å diskutere på hvilken måte ‘rebell’ er beskrivende for en entreprenør.

Fra forskningen på vellykkede entreprenører kan vi hente en del interessante kjennetegn:

Entreprenør-opprørere er aktivt på utkikk etter avvikende måter å se ting på. Entreprenører ødelegger eksisterende praksis, og bidrar til å skape nye løsninger. Entreprenører finner nye løsninger ved å kombinere ting på nye og uventede måter. Mennesker har ofte frykt for forandring, og kan derfor ofte motarbeide endringer. Entreprenører er derfor ikke alltid populære mens endringen pågår (etterpå kan det derimot snu). Entreprenører trenger evne til å holde ut gjennom tøffe utfordringer, kunnskap og verktøy til å strukturere usikre og litt kaotiske prosesser, og en visjon som er stor og viktig nok til å holde motivasjon og glød oppe. Entreprenører trenger analytiske evner og evne til å lære av egne (og andres) feil. Oppsummert: glød, kunnskap, utholdenhet.

Dette gjør det selvsagt utrolig morsomt for gamle rockere som meg å jobbe med innovative  unge mennesker, enten de skal starte egen bedrift, bidra til innovasjon i etablerte virksomheter, eller jobbe med rådgivning for rebellene.

Reklamer


Kategorier:entreprenørskap, innovasjon, læring og omstilling, musikk, utdanning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: