Hvordan kan små bedrifter bli mer innovative?

Hva er det som gjør at noen ledere i små bedrifter blir entreprenører og andre ikke blir det? Ledere som legger til rette for læring får mer nyskapende bedrifter.

Skrevet av: Henrik S. Arnesen og Joacim Bakken

Blogg

Små og mellomstore bedrifter er ofte sett på som drivkraften i den økonomiske utviklingen pga. deres mangfold og fleksibilitet. Så mye som 92 % av alle Europeiske bedrifter har mindre en 10 ansatte. Bedrifter i denne størrelsen er ofte avhengige av lederens entreprenørielle tilnærming.

Det å ha lært, og å kunne lære, er hjertet i entreprenørskapsvirksomhet: læring påvirker mulighetene til å forstå prosesser og utvikle egenskaper, systemer og kultur for å opprettholde praktisk innovasjon i bedriften” (Lans, Biemans, Verstegen og Mulder, 2008).

I denne artikkelen finner vi en undersøkelse av drivhusgårder i Nederland. Der ble det kartlagt hvordan ledere klarte å tilegne seg ny kunnskap på arbeidsplassen sin, som igjen ga de bedre mulighet til å skape vekst i bedriften.

 

Flere faktorer hadde betydning:

Støtte og veiledning var den viktigste faktoren for å lage et godt og entreprenørielt læringsmiljø. Det vil si at lederen brukte tid på å lære ny kunnskap fra familie, medarbeidere og forretningspartnere. Også fra eksterne støttespillere som personlig coach, ledere som tar ansvar for mindre avdelinger og ved å omgås mennesker på samme kunnskapsnivå gjennom toveiskommunikasjon.

Kunder, kjøpere eller selgere kan også være nyttige kontakter. Disse eksterne kontaktene sørger for ideer til forbedringer hvis lederen lytter. Utfordringen er tillit. Hvor mye kan kunden stole på små bedrifter, og hvor mye kan små bedrifter stole på å gjennomføre ideene fra kundene? Vil det skape en vinn-vinn situasjon, eller et tap? Undersøkelsen viste likevel at små bedrifter skaffet seg mye relevant informasjon fra selgere, kjøpere, forbrukere og leverandører som dermed bidro til å skape læring. Dette bidro til å se muligheter for nye markeder, samt forbedre og skape nye produkter.

Den tredje faktoren handler om kommunikasjon mellom ansatte og ledere innenfor bedriften; intern kommunikasjon. Det er to ulike typer for intern kommunikasjon, og begge er utrolig viktig for bedriften. Den ene er formell intern kommunikasjon, som går ut på å ha teammøter på fast basis. Dette hjelper med å gi kunne gi intern læring, men også å kunne involvere de ansatte til å bedre arbeidet som gjøres. Noe som er minst like viktig som dette, men som ikke alltid forekommer i bedriftene, er å ha toveiskommunikasjon. Derfor burde man også ha mye uformell intern kommunikasjon, slik at arbeidstakerne har muligheten til å gi tilbakemeldinger og dele sine synspunkter med lederen. Dette kan hjelpe både lederen og de ansatte med å skape et miljø som legger til rette for entreprenørskap og innovasjon.

Den siste faktoren gjelder delegering av oppgavene for å fremme entreprenørskap i bedriften. Det å gi ansatte varierte oppgaver gir også entreprenøriell læring i stor grad. Gjennom dette frigjør man kapasitet hos lederen, som han eller hun kan bruke til å finne nye nettverk og lære noe nytt. I et entreprenørielt læringsmiljø kreves det rom for utvikling for lederen. Dette kan være en risiko for mange små bedrifter, fordi de ofte er veldig avhengig av lederens kunnskap. Lederen velger enten å delegere oppgaver til andre ansatte (formelt), eller å lage en jobbkultur hvor entreprenørielle oppgaver også blir sett på som en del av jobben (uformelt). Dette vil hjelpe lederen til å se entreprenørielle muligheter og utnytte disse i bedriften.

Referanse: Lans, Biemans, Verstegen og Mulder (2008) “The Influence of the Work Environment on entrepreneurial Learning of Small-Business Owner”, i Management Learning, Sage

Reklamer


Kategorier:diverse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: