Store drømmer (om vekst)

Jeg har hørt det mange ganger, og jeg sier det selv til studentene våre: Mange flere norske gründere bør tenke stort. Det startes faktisk ganske mange bedrifter i Norge, til og med i et arbeidsmarked nesten alle som vil får trygg og god jobb. Noen eventyrlystne og kreative mennesker bytter gjerne litt trygghet med spenning. Men kanskje er de litt trygghetssøkende likevel, og vi trenger flere bedrifter med hårete mål – og ikke minst vilje og evne til å nå dem.

Men er nå big business så attraktivt for gründere? Det kommer an på. Noen bedrifter og gründere leverer knallbra ting selv om (eller kanskje til og med fordi) de er små. Så hvorfor burde flere bedrifter tenke litt større om vekst? Her er en kort liste:

-De vil bli rike. I USA er dette bygget inn i mye entreprenørskap: Idèen om å bygge opp en voksende bedrift for så å selge hele bedriften og dermed få belønningen for alt slitet med å bygge bedrift.

-Voksende bedrifter skaper flere arbeidsplasser. Dette er nok et viktigere argument for politikere enn for gründere. Likevel, mange entreprenører er stolte over å bidra med viktige og spennende arbeidsplasser på hjemstedet sitt!

-De vil forandre verden. Dersom hensikten med bedriften er å løse viktige problemer i samfunnet, så vil man jo gjerne påvirke så mye man kan. Vi kaller det ofte sosialt entreprenørskap.

-Dersom en oppstartsbedrift har med seg produkter eller tjenester som kan utfordre bransjen, så kan de jo velge – tape for motstand («sånn har vi ikke gjort det før»), eller være med på å sette ny standard selv.

Samtidig er det noen forskere som de siste 2-3 årene har startet med myteknusing på dette området. De forstyrrer bildet av vekst-bedriftene som lykkes: Hva slags vekst skal vi se etter? Salgsvekst eller vekst i antall ansatte fører for eksempel ikke alltid til profitt… Mer om det senere.

Reklamer


Kategorier:diverse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: