Entrepreneurship an the theory of the firm

Blogginnlegg gruppe 3, ENT3503: Caroline Dahl, Mons Knudtzon og Joakim Kristiansen

I denne artikkelen tar de for seg hvordan entreprenørskap og bedrifter henger sammen og hvordan de påvirker hverandre, og det argumenteres for og imot hvorfor entreprenørskap er nødvendig for en bedrift.

En sentral forskjell er at bedrifter hele tiden kalkulerer risiko, mens entreprenører er nyskapende og samtidig avhengig av å ta risiko for å kunne utvikle seg og konkurrere i markedet. Videre er det slik at entreprenøren bruker nettverket sitt for å skaffe seg viktig informasjon, som gjør at man blir trygg på sine avgjørelser. Entreprenører som er selvsikre og trygge på seg selv kan oppfatte liten risiko der andre oppfatter en stor risiko.

Entreprenøren er avhengig av å holde seg oppdatert med informasjon om hva som skjer i markedet og i omgivelsene. Dette er spesielt viktig ettersom markedet og omgivelsene ofte blir utsatt for «Shocks», de kan være ekstremt varierte og kan for eksempel forårsake forstyrrelser som påvirker tilgangen til råmaterialer.

Eksempler på «Shocks» kan være ulykker som påvirker et visst marked, folk endrer smak og preferanser i forhold til mote, teknologiske fremskritt, krig og naturkatastrofer etc.
«Shocks» som beskrevet i artikkelen blir definert som «generelle shocks», og «spesifikke shocks»
Generelle shocks vil påvirke hele markedet på makronivå, mens spesifikke shocks påvirker et individ, eller en enkelt bedrift.

De aller fleste investeringsavgjørelser er et resultat av nøye studering av markedet, og shocks som et eksempel er så og si umulig å forutse. Men av og til må investeringer improviseres, fordi ingen egentlig vet hva som skjer i fremtiden. Da vil entreprenørskaps-tankegangen komme til nytte i en eventuell beslutningsprosess.

Det er mye svingninger og usikkerhet i markedet, noe som gjør at det alltid vil være en risiko for entreprenøren. Derfor er det viktig å samle inn informasjon før han tar viktige avgjørelser.
En viktig forskjell mellom teorien om entreprenørskap og teorien om den neoklassiske-økonomien er at man ved entreprenørskaps-tankegangen fokuserer på å finne markeder som ikke nødvendigvis finnes fra før, men lager et produkt eller bringer sammen leverandører og forbrukere for å skape et nytt marked. Mens ved den neoklassiske-økonomi tankegangen fokuserer man på faste investeringer som kombineres med trygge produksjonsprosesser der man vet det vil være en etterspørsel for produktet.
Erfaringer fra tidligere business historier tyder på at en av de viktigste formene for entreprenøriell aktivitet er å identifisere endringer i etterspørselsmønstre, og ut i fra det skape nye markeder for å møte disse kravene.

Hva som faktisk defineres som entreprenørskap blir ofte mistolket. Den vanligste misoppfattelsen gjelder selvstendige næringsdrivende. Flere studier som har blitt gjort identifiserer en selvstendig næringsdrivende som en entreprenør. Dette kan ses på som villedende ettersom det å være selvstendig næringsdrivende i mange tilfeller er en naturlig del av arbeidet. Typiske eksempler på dette er rørleggere, vinduspussere og snekkere. En annen misoppfattelse gjelder eiere av SME. Hovedpoenget i forhold til dette går på at alle som spesialiserer seg på å ta avgjørende beslutninger er kvalifiserte for en rolle som en entreprenør.

Kilde: Casson, M. (2005) “Entrepreneurship and the theory of the firm”, in Journal of Economic Behavior & Organization, vol. 58, pp327–348

Reklamer


Kategorier:diverse

2 svar

  1. Den handler vel i hovedsak om interne forutsetninger for å takle eksterne sjokk, og hvordan entreprenørskap kan være en viktig del av dette.

  2. Denne artikkelen faller innunder «interne forutsetninger for vekst» på studieplanen vår. På hvilken måte gjør den det? «Shocks» som dere beskriver, forstår jeg slik at de er eksterne forutsetninger, men er det selve entreprenøren som menes her som den interne? Kanskje jeg får svar på dette i morgen, ser frem til å høre på fremføringen :) Mvh Frøydis K. J.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: