Re-revolusjonere entreprenørers exit-strategier

Av August, Alexander og Sebastian.

Det har blitt gjort mye forskning på hva som gjør at noen velger å starter en bedrift, men betydelig mindre på hvorfor noen velger å trekke seg ut av en bedrift. I denne artikkelen fra 2008 går Wennberg et.al. gjennom flere forskjellige typer exit-ruter som entreprenører kan velge og hvorfor de velger dem. De følger 1735 nye bedrifter i Sverige i løpet av 8 år. Fra 1995 til 2002. De har kun fokusert på bedriftene som har startet opp med en eier.

Exit ruter

Harvest Sale: (Salg av deler av bedriften) Her går entreprenøren ut av bedriften som hovedeier. Bedriften fortsetter som vanlig uten entreprenøren, og entreprenøren og eventuelle investorer får penger for sine andeler i bedriften. Bedriften beholder sitt gode rykte, verdier og lignende. Som de sier i artikkelen så «høster entreprenøren av bedriften».

Distress sale: (Nød salg, av en bedrift som tjener penger) Her selger man bedriften for å unngå å tape mer penger. Så du selger firmaet når det er under finansielle vanskeligheter. Lettere sagt, bedriften har nedgang og man velger å selge for å unngå å tape for mye penger.

Harvest Liquidation: (Avvikling av et firma som tjener penger) Her selger man et firma som går i pluss. Noen av grunnene til dette kan være karrierebytte, man blir pensjonist, man blir lei, skiller seg fra samboer eller lignende.

Distress liquidation: (Nød avvikling av en bedrift som ikke tjener penger) Her må man selge firmaet eller inventar og lignende for å unngå bli slått konkurs. Da betaler man så mye gjeld som mulig ut til kreditorer.

Hypoteser:

Hypotese 1: Entreprenørers erfaring har en positiv effekt på sannsynligheten for å selge bedriften med en stor profitt, enn i forhold til de andre typene salg.

Erfaring og kunnskap (human capital) er ofte en STOR fordel når man skal starte en bedrift. Hvis du har startet en eller flere bedrifter fra før av vil du kanskje ha en større egenkapital en de fleste og du har muligens kontakter som kan hjelpe deg med finansieringen. Du vil også ha mye mer erfaring fra å drive en bedrift, derfor er også sannsynlighet for å lykkes og ha en suksessfull exit er betydelig større i forhold til de som er «nybegynnere».

Hypotese 2: I denne hypotesen vurderes det som alder har en effekt når det kommer til og (a) tjene penger ved salg av virksomheten (b) om det er en nød avvikling

Flere forskjellige teorier som for eksempel human capital og life time risk preference kommer frem til at eldre entreprenører har større sannsynlighet for å gjøre exit. Jo eldre man er jo viktigere for mange er det å få et sitte med et god utbytte. Faren for å gå konkurs er noe man kan bli mer bevist på og frykte. Dette gjør at eldre entreprenører har større sannsynlighet for og foretrekke salg både harvest og distress.

Hypotese 3: Utdanning har en positiv effekt når det kommer til å selge deler av bedriften men fortsatt er deleier

Tidligere forskning har vist at utdanning har en positiv effekt på firmas ytelse. Folk med utdanning har vanligvis større tilgang til ressurser som økonomisk og sosial kapital. De vil derfor ha en større sannsynlighet til å mobilisere firmas ressurser for å forbedre ytelsen.

Enkelte undersøkelser tyder på at høyrere utdannelse reduserer sannsynligheten for exit andre viser at utdanning øker sannsynligheten for exit en sannsynlig grunn årsak for dette er at mens utdanning er assosiert med tilgang til økonomisk og sosiale midler, øker utdanning også alternativet for entreprenører å selge sin bedrift uavhengig av det nåværende resultatet.

Hypotes 4: Ta ett extra jobb har en negativ effekt för sannolikheten för en”distress liquidation” eller ”distress sale”, i relativitet till att företaget fortsätter, eller harvest liqudation och harvest sale.

De flesta exits uppstår när företag är små, författarna till denna artikeln har gått igenom och undersökt de olika strategierna som är relevanta till entreprenörer som har små firmor och som kan sitta inför dessa besluten nu eller i framtiden.

Misslyckade resultat i form av att företaget inte genererar nog med pengar för att täcka sina kostnader, vilket så småningom leder till utarmning av företagets rörliga kapital. För att försöka undvika likvidation siktar företaget på att sänka kostnader, det gör dem för att det ger snabbare effekt än att försöka sikta på att öka intäkterna.

En vanlig strategi här är att entreprenören är att bredda sin inkomstkälla. Alltså ta ut mindre pengar ur företaget och ta ett till jobb vid sidan av, vilket även gör att entreprenören är mindre beroende av företaget. Studier har visat att spridning av inkomstkällan i liknande tillfällen är vanligt, enligt ”Panel study of entreprenurial dynamics” eller ”PSED” är det så många som 80% av uppkommande entreprenörer som har ett jobb vid sidan av sin startup.

Carter et al (2006) har funnit att en viktig drivkraft för att ta ett jobb vid sidan bland entreprenörer i UK var för att hålla ner kostnaderna för företaget, för att undvika likvidation. En liknande upptäckt gjordes av Gimeno et al. (1997), de som har ett jobb vid sidan av tog ut mindre pengar ur företaget, i form av lön och var villiga att fortsätta driften med låg omsättning, och visar stöd för att bredda inkomstkällorna för att undvika likvidation. För att visa motsatsen så är det orelevant och onödigt för entreprenörer i ”high-performing firms” att ta ett jobb vid sidan av.

Hypotes 5: Ökad investering och exit

En strategi för att för att försöka rädda ett företag som är på väg att gå i konkurs är att skjuta in mer pengar i företaget, det vill säga, öka aktieägarnas kapital. Vi vet alltså att startkapialet, både skulder och egenkapital minskar risken för en möjlig exit, men konsekvenserna av ökat egenkapital har inte blivit undersökt grundligt i litteraturen.

För dåligt presterande företag förväntar de sig att ökat egenkapital förebygga riken för exit. Tvärt om, för företags presterar bra och generar mycket pengar hänvisar dem till ”financial pecking order theory” som hänvisar till att istället för yttligare inversteringar bör de använda rörligt kapital.

Länder med höga skattekrav, så som sverige, avråds man att göra yttligare privata ek investeringar till slutna företag och istället reinvestera vinsterna. Utbetalning, löner aktieavkastning skattas flera gånger innan det blir utbetalat och kan bli investerat igen, medans vinsten förblir oskattad. Det är starka incitament att inte göra yttligare EK- investeringar i ett företag vars resultat är bra. Är det så att entreprenören funderar över att göra en harvests sale går det inte hand i hand med att göra yttligare EK invest, pga av att så stora delar blir beskattade för att sen vid en harvestsale bli beskattade igen.

Konklusionen av det är att alla typer av investeringar minskar risken för någon sorts exit.

Resultat

Fra 1995 til 2002 så var 34% av bedriftene som var i drift. 26% avviklet bedriften via Harvest liquidation. 25 % bye Distress liquidation. 8% Harvest sale and 6 % Distressed sale.

De 34% svar var igjen var sirka det samme som tidligere resultater.

Alle hypotesene stemte foruten hypotese nummer 3. De beviste at utdanning har en negativ innflytelse for sannsynligheten for Harvest sale. En trolig forklaring kan være at de som har tatt en utdanning kan ha for mye selvtillit. De kan fort tro at de har all kunnskapen som trengs, men når alt kommer til alt så er det større sannsynlighet for at de går på trynet.

Kilde: Karl Wennberg, Johan Wiklund, Dawn R. DeTienne, Melissa S. Cardon 2008: Reconceptualizing entrepreneurial exit: Divergent exit routes and ther drivers

Reklamer


Kategorier:diverse

2 svar

  1. I artikkel så fokuserer de på enkeltmennesker som starter opp bedrifter. Det er lite fokus på på familie bedrifter men det nevnes at når noen går av med pensjon så selger de ofte via Distress sale, men jeg antar at det kan like gjerne være at noen andre tar over bedriften, som feks et familiemedlem.

  2. Fin artikkel! Likte spesielt hypotese 3 da jeg syntes denne var utfyllende men samtidig kortfattet. Har dere noen mening/hypotese angående familiebedrifter? Hvordan disse avvikles ved at familieoverhode gir seg i bedriften?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: