Vem skall du anställa för att få ett gaselle företag?

Blogginnlegg gruppe 1 ENT3503, Stine Svanevik & Cajsa Corméry Vår 2018, basert på artikkelen: «Industry changes in technology and complementary assets and the creation of high-growth firms» av Jonathan T. Eckhardt, Scott A. Shane, Jan. 2010

I USA startas ca 600,000 nya företag årligen, av dessa är det väldigt få som når succé, de allra flesta avslutas inom en femårs period. Det är endast 3% som blir “gaseller” som klarar av att ha en 20% växt varje år över en fyra års period eller mer.
Vad är det som skiljer företag med hög växt från de andra företagen?

För att finna svar på detta har författarna till I denna artikeln gjort en undersökning där dem har gått igenom en unik databas med information om 201 olika branscher över en 15 års period. Dem har analyserat företagens anställda (humankapitalet i företaget) för att mäta företagets innovation, istället för att använda sig av det som är mer vanligt nämligen forskning, utveckling och patentregistrering per bransch.

Resultatet visar att anställningar av ingenjörer och forskare är övertaliga i företag med hög växt, en anledning till detta kan vara att personer med denna utbildningen har en större förmåga att förstå den nya teknologiska innovationen och dess användningsområde.

Med ny innovativ teknologi menas teknologi i alla olika förstånd, det kan vara fysisk, algoritm, säljteknik, företagsmodeller etc. Men där man förändrar den tidigare teknologin till att bli mer värdefull för användaren. Detta visar vilket stort värde ny forskningsbaserad innovation har för att utveckla nya möjligheter inom ekonomin.
I artikeln kan vi också läsa att företagsstrukturen i små företag har en fördel då dem är mindre och har större förmåga att följa med på förändringar som hela tiden sker. Dem har också ett större ägarskap till sitt företag och sin produkt. Detta blir återigen viktigt för att utveckla teknologin och databaser.

En intressant del i artikeln är att dem inte ser något sammanhang mellan företag med hög växt och företag med anställningar inom försäljning, distribution och produktion. Detta beror på att dessa företag inte har samma fokus på att utveckla teknologisk innovation utan mer fokus på andra faktorer som produktion och distribution.

Reklamer


Kategorier:ENT3503

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: