A king crab step for the king crab industry

Blogginnlegg gruppe 5 ENT3503, Silje Bostad, Maria Græsmann og Astrid Pettersen-Granli. Basert på artikkelen «Opportunities and institutions: A co-creation story of the king crab industry» av Sharon A. Alvarez, Susan L. Young og Jennifer L. Wolley. Publisert i Elsevier september 2014.

Artikkelen handler om hvordan Lowell Wakefield så en mulighet innen kongekrabbe-industrien, og hvordan han skapte et marked for kongekrabben. Hovedproblemstillingen i artikkelen er hvordan profittsøkende entreprenører kan samarbeide om å skape nye institusjoner.

Regjeringen i USA hadde utført forskning på levedyktigheten til kongekrabbe som matvareprodukt i 1940, hvor de kom frem til at det er mange kongekrabber i havet, men at det ikke var stor etterspørsel etter kongekrabbe som en matvare. Derfor bestemte Lowell Wakefield seg for å starte selskapet “Alaskan King Crab Industry”.

Wakefield designet en eksperimentell båt, hvor han tok i bruk teknologi som tidligere bare var brukt av militæret. Han kalte båten Deep Sea. Ved hjelp av eksperter designet han også nytt utstyr som tidligere ikke var brukt i fiskeindustrien og innførte nye fiskemetoder. Gjennom dette kunne Deep Sea navigere Barentshavet mer presist og komme seg lengre ut i havet. Dermed kunne de fiske etter kongekrabber i en lengre periode og utforske flere områder enn før. De utviklet “radarfiske”, som økte fangsten mellom 35-50%.

Wakefield samarbeidet med regjeringsmenn, politikere Washington State, marinbiologer, ingeniører og andre institusjoner for å danne grunnleggende retningslinjer for kongekrabbefiske. Han engasjerte seg i institusjonelt arbeid (arbeid med hensikt å skape, opprettholde og forstyrre institusjoner) med andre institusjonelle gründere (aktører som aktivt søker å forandre de bredere sosiale systemet gjennom å endre politiske, økonomiske, juridiske eller kulturelle institusjoner) for institusjonelt arbeid (forstå hvordan aktørene bevisst kan bruke målrettet praksis på å endre og skape institusjoner). Dette resulterte i:

  1. Regulering av kvalitetskontroll
  2. Fiskeregulering i Alaskan water
  3. Internasjonale enigheter

Dette resulterte i industrielle standarder for bransjen, samt samarbeid med konkurrenter og interessenter. På denne måten klarte King Crab Industry i samarbeid med andre organisasjoner og aktører om å skape et nytt marked og nye institusjoner.

 

Reklamer


Kategorier:ENT3503

2 svar

  1. I og med at båten «Deep Sea» var et hjelpemiddel til å fange kongekrabber, og med det redusere antall kongekrabber i havet; har båten vært med på å redusere ødeleggelsene på havbunnen.

  2. Det har vært store utfordringer der kongekrabben har fart, den raserer økosystemet og endre det totale livet på havbunnen. Har Deep Sea vært med på å løse slike utfordringer?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: