Exitstategi

Blogginnlegg skrevet av Julie Elisabeth Myren, ENT3503. I dette blogginnlegget har jeg tatt for meg artikkelen «Entrepreneurial exit as a critical component of the entrepreneurial process: Theoretical development» skrevet av Dr. Dawn R. Detienne i journal of Business Venturing i 2010 (Vol.25(2), pp.203-215)

Dr. Dawn R. Detienne er professor i entreprenørskap på Colorado State University. Hun har en Ph.D. fra University of Colorado. Detiennes forskning fokuserer på entreprenøriell exit, familiebedrifter og kjønn. Hun har skrevet 56 papers og har dukket opp på Academy of Management Learning & Education (AMLE), Journal of Business Venturing (JBV), Entrepreneurship Theory & Practice ET&P), Group & Organization Management (GOM), IEEE Transactions in Management, og Small Business Economics (SBE).

Detienne har mottatt flere priser for hennes arbeid. Hun fikk tildelt prisen «Researcher of the Year» i 2009, fra Colorado State University College of Business. I 2011 fikk hun prisen «Excellence in Teaching» i 2011 fra Colorado State University og hun fikk også tildelt et J. William Fulbright stipend til Dublin i 2013.

Tidligere har hun også vært med på å starte flere selskaper.

Exitstrategi

Detienne introduserer oss til emnet ved å starte med et sitat. Alle entreprenører uansett om de har en liten eller stor bedrift, stedsbasert eller internettbasert, ny eller gammel har en ting til sammen, de vil alle forlate bedriften uansett om det er ved å selge, legge ned eller at de rett og slett dør. Dette får meg til å tenke, dette er jo sant. Burde vi ikke vi alle da lage en exitplan slik at man har et endelig mål å gå etter? Et mål å motivere seg selv og de ansatte med. Man vet jo uansett at det tar slutt en dag, men hvor lett er det å lage en slik strategi? Man vet jo ikke hvilken situasjon man kan ende i om 10 år.

Vi som entreprenører kan jo være ganske optimistiske, når vet man da når man skal slutte? Hva om vi kan bidra enda mer til «the greater good» hvis vi bare fortsetter et år til? Jeg tenker at det med en exit handler mye om å få penger ut av all jobben du har lagt i selskapet, men det er vel som å gi fra seg et barn? Jeg ser at et av temaene er «psychological ownership» og gleder meg til å lese videre.

Aller først kan vi definere exit. En exit er altså prosessen hvor entreprenøren av en privat bedrift forlater bedriften hen har hjulpet til med å skape og derav i varierende grad forsvinner fra det eksisterende eierskapet og beslutningstakingen.

Detienne mener at å ha en exitstrategi er en viktig del av entreprenørskapsprosessen. Hun viser til tidligere forskning der man foreslår at entreprenørskapsprosessen er ferdig når virksomheten er skapt. Hun påpeker at en sentral del av innsatsen ved å skape virksomheten avhenger av muligheten til samle verdi i fremtiden. Entreprenørskapsprosessen ender ikke med å skape en virksomhet, men heller ved en exit.

Flesteparten av entreprenører starter opp selskaper uten å tenke på en eventuell exit. Bare 45% av de administrerende direktørene til de 500 private og raskest voksende bedriftene i USA i 2004 utvalgt av Inc. Magazine hadde en exit strategi når de startet bedriften. I en annen undersøkelse av 364 administrerende direktører for private, raskt voksende bedrifter fant de at 65% har planlagt å forlate selskapet før 10 år, allikevel har 43% gjort lite eller ingen planlegging

Alle entreprenører vil gjennomføre en eller flere exiter gjennom deres karriere. Vi vet lite om denne prosessen og derfor vil Detienne utforske mer. Hun bygger på modellen Cardon et al. (2005) foreslo som bruker en foreldermetafor for å beskrive entreprenørskapsprosessen. Hun utforsker exit i hver av fasene i entreprenørskapsprosessen. Utviklingen av exitstrategien, grunnen til en exit og alternativene tilgjengelig.

Videre ser hun på hva som påvirker exit. Her kommer «psychological ownership» inn, eierskap, både fysisk og psykisk.

Ser frem til forelesning og håper så mange som mulig kommer og vil høre mer fra Detienne og entreprenøriell exit.

Reklamer


Kategorier:ENT3503

5 svar

  1. Jag reflekterade över det du själv skrev Julie, att när man gör en exit så kan det vara som att ge ifrån sig ett barn. Man har skapat något under lång tid och som man har lagt så mycket tid och energi på måste vara jobbigt att lämna. Efter att ha läst ditt referat tänker jag att precis som att alla någon gång gör en exit av ett företag på ett eller annat sätt så lämnar man ju också sitt barn förr eller senare i livet. Det som de allra flesta vill är att lämna efter sig så goda förutsättningar för barnet som möjligt, att det man fått ihop under livet går i arv och att allt redan är förberett. Jag tänker att detta kan vara en god tanke även när man startar ett företag och har exitstrategi i bakhuvudet, att den dagen man lämnar företaget skall man lämna det på absolut bästa sätt, att det går i arv till en annan som inte skall behöva städa upp problem, utan som istället kunna njuta av att föra företaget vidare och bygga på det som redan finns.

  2. Tusen takk for tilbakemeldinger!

  3. Interessant lesing som gir mersmak, veldig bra!

  4. Dette var virkelig interessant lesning. Det fikk meg til å ville lese artikkelen.

  5. Godt skrevet Julie. Jeg fikk ikke kommet idag tidlig,men føler likevel jeg fikk en god introduksjon av din artikkel her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: